2021

Concert ‘Verrassend Avondje UIT’
 ‘DE ONVERDRAAGLIJKE LICHTHEID VAN BACH’

Aart Bergwerff (organist)
en
Raaf Hekkema (saxofonist Calefax Reed Quintet)

Zaterdag 7 augustus 2021, 20:00 uur
Franciscus Huis Weert, Biest 43a, 6001 AP Weert
Entree: Vrije gave
Max 120 bezoekers. Aanmelding gewenst.

Dit concert vindt plaats in het kader van het Orgelfestival Limburg 2021.

Toelichting Concert

Wij zijn bijzonder blij dat culturele activiteiten, zoals concerten, weer mogelijk zijn. In januari 2020 heeft de orgelkring nog haar medewerking verleend aan een concert in een uitverkocht Franciscus Huis, bij gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Weerter Gemengd Koor Vivace. Helaas was het niet mogelijk om in datzelfde jaar nog andere concerten te organiseren vanwege pandemische toestanden. Gelukkig is dat sinds kort wèl weer toegestaan. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vele mensen snakken naar het bijwonen van culturele activiteiten. Onze trouwe bezoekers en diegenen, die voor het eerst met onze concerten kennis willen maken, zullen wij niet teleurstellen.

De Orgelkring Franciscus Huis Weert beoogt toegankelijke, eigentijdse en verrassende concerten te organiseren om het eeuwenoude orgel een inspirerende plaats te geven in de huidige tijd. Dit jaar is gekozen voor een programma met twee top-musici die vooral niet de gebaande paden bewandelen. Zij zijn steeds eigenzinnig op zoek naar andere invalshoeken voor hun concerten. Bezoekers kunnen hun hart ophalen bij de ingetogen en virtuose optredens van beide creatieve en artistieke musici.

Dacht u dat muziek van J.S. Bach altijd zwaar is? Na afloop van dit concert zult u daar heel anders over denken, dat is zeker. Zelf betitelen de musici hun concert als ‘De onverdraaglijke lichtheid van Bach’.  U mag een boeiend, gevarieerd en verrassend concert verwachten, dat ruim 1 uur zal duren. Of er na afloop de mogelijkheid bestaat voor de gebruikelijke nazit is nog onzeker.
Hopelijk kijkt u samen met ons uit naar dit concert. Ook uw familieleden, vrienden en kennissen zijn van harte welkom.

Aanmelding voor dit concert is gewenst, max 120 bezoekers

Entree: Vrije Gave

Voor dit concert zijn uiteraard de dan geldende Coronamaatregelen van kracht. Wij wensen die zorgvuldig toe te passen, zodat u veilig en onbevan­gen van dit concert kunt genieten.

Bij de ingang worden geen controles uitgeoefend op vaccinatiebewijzen e.d. Daardoor zijn wij verplicht de 1,5 m afstandsregel na te leven. Dat betekent dat wij in het Franciscus Huis maximaal 120 bezoekers kunnen toelaten en dat aanmelding gewenst is. Hiertoe kunt U kunt zich per email aanmelden bij h.sieben42@gmail.com onder vermelding van:

  • Uw naam, telefoonnummer en emailadres.
  • Het totaal aantal personen, inclusief uzelf.
  • Of u alléén of geclusterd wilt zitten (max 4 samenwonende personen)

Als het niet anders kan, is een telefonische aanmelding ook mogelijk op nummer 06 1147 5640 (secretaris Henk Sieben).

Als u zeker van een plaats wilt zijn, wacht dan niet te lang met uw aanmelding, want VOL=VOL. Op volgorde van het ontvangen van uw aanmelding zullen de zitplaatsen worden toegekend. U ontvangt hiervan per email een bevesti­ging en een zitplaatscode. In het Franciscus Huis wordt u naar uw zitplaats geleid.

Programma Concert

Details worden t.z.t. hier bekend gemaakt

Aart Bergwerff, Organist

Heeft een passie voor het klassieke repertoire, met name dat van Johann Sebastian Bach (1685-1750), maar zoekt bovendien nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur, die meer aansluiten bij de moderne tijd. Zo werkt hij samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen en maakte hij de voorstelling ‘East meets West’ met derwisj danser Kadir Sonuk, op muziek van Ten Holts Canto Ostinato. Hij bespeelde het orgel tijdens het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima. Daarbij raakte hij zodanig geboeid door de Argentijnse tango dat hij zich in deze dansmuziek verdiept heeft en daardoor een bijzonder repertoire van tangomuziek voor orgel heeft opgebouwd. Zijn tangoconcerten, waarbij live gedanst wordt door het professionele tangopaar Carlos en Mirella, zijn van een bijzondere aard en klasse.

Aart Bergwerff studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium, in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel. Zijn studie bij Alain in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen te Brugge, Lausanne en Groningen. In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij hoofdvakdocent orgel.  Als organist is hij vaak te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij de Philharmonie Zuidnederland.

Als concertorganist treedt hij veelvuldig op bij concerten en festivals in binnen-en buitenland. In 2012 maakte hij zijn debuut in het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld Toulouse-Les-Orgues in het Franse Toulouse. In september 2015 trad hij op als solist in de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw te Amsterdam, in de beroemdste concertserie van Nederland.

Aart Bergwerff is momenteel organist van de Grote-of O.L.V.-Kerk te Breda en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Flentrop-orgel. Ook is hij muzikaal directeur van de Stichting Art UnOrganized (AUO) in Breda.

Raaf Hekkema, Saxofonist Calefax Reed Quintet

Is medeoprichter van het vermaarde Calefax Reed Quintet (sinds1985), waarvoor hij honderden werken heeft gearrangeerd, waarvan er vele zijn opgenomen. Zijn muzikale en artistieke ontwikkeling is prominent bepaald door 36 jaar lang musiceren met vier vaste collega-rietblazers in Calefax. Het repertoire van dit kwintet beslaat negen eeuwen, westerse en niet-westerse muziek, van improvisatie tot hedendaags klassiek. Daarnaast heeft het kwintet projecten geïnitieerd met vooraanstaande artiesten uit de theater-, dans-, film-, animatiewereld en met uiteenlopende muzikale achtergronden. Calefax heeft lessen gevolgd bij of samengewerkt met experts op het gebied van oude muziek, waaronder Paul Van Nevel, Bartolden Sigiswald Kuijken, Jan-Willem de Vriend en Frans Brüggen. Het kwintet speelt op prominente concertlocaties over de hele wereld, van Zuid-Amerika tot Japan, verschijnt regelmatig op internationale radio en televisie en heeft een indrukwekkende verzameling cd-opnames uitgebracht. Calefax heeft ook verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen. Dankzij zijn decennialange samenwerking met de leden van Calefax, die allen studeerden bij prominente blazers van het Concertgebouworkest, heeft Hekkema’s spel een muzikaal karakter gekregen dat anders is dan dat van andere saxofonisten. Vanaf 2014 is Raaf Hekkema hoofdvakdocent saxofoon klassieke muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2020 werd hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Aart Bergwerff en Raaf Hekkema

Een tweetal recensies:

Het Parool:‘Bach’s Partitas: het is een gedurfde onderneming, maar Hekkema maakt al snel een einde aan alle twijfels. Op sommige plaatsen wint de saxofoon zelfs van de viool. Ongelooflijk.’

Luister:‘Raaf Hekkema is maf. Gelukkig maar. Anders hadden we Paganini’s beroemde caprices op de saxofoon nooit gehoord (…) Hij speelt de caprices zo dat je aandacht nooit verslapt. Hekkema is maf, maar het is wel briljante waanzin.’Bron: www.raafhekkema.com

 

 


Orgelfestival Limburg 2021

Periode van 25 juni t/m 8 augustus 2021. De concerten worden door ca. 30 orgelkringen – verspreid over de provincie – georganiseerd. De coördinatie is in handen van de Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg (SOL). Meer info.


Inwijdingsconcert Gerestaureerd Orgel Nederweert

Vrijdag 20 augustus 2021 om 20:00 uur.

Het 170 jaar oude historische orgel in de St. Lambertuskerk in Nederweert heeft onlangs een grondige restauratie ondergaan. De presentatie van het prachtig gerestaureerde orgel is wegens de Corona pandemie ongeveer een jaar uitgesteld. Pas op 2 juli jl. kon het orgel op prominente wijze publiekelijk gepresenteerd worden tijdens het openingsconcert van het Orgelfestival Limburg 2021. Op 20 augustus a.s. zal een inwijdingsconcert plaatsvinden met Marcel Verheggen, organist van de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Meer info.