Nieuws

Grandioos openingsconcert van het Orgelfestival Limburg 2024 in het Franciscus Huis Weert 

De Orgelkring Franciscus Huis Weert had dit jaar de eer om het openingsconcert van het Orgelfestival Limburg 2024 te mogen openen en deed dit op vrijdagavond 7 juni met een spetterende productie. Na een welkom door de voorzitter van de Orgelkring Weert Thijs Hendrix, werd door voorzitter Frans Jespers van de Orgelkoepel Limburg SOL, kort het woord gevoerd. Deze feliciteerde de Orgelkring Weert en sprak lovende woorden uit over de voortrekkersrol die Weert in Limburg vervult op orgelgebied.

De Limburgse deputé en waarnemend gouverneur Léon Faassen verklaarde, na een toespraakje over het Limburgs Cultureel erfgoed, formeel het Orgelfestival Limburg 2024 voor geopend. De Orgelkring Franciscus Huis Weert, die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert, had hiervoor een heel bijzonder concert opgetuigd. Enerzijds de unieke combinatie orgel en bandoneon en anderzijds de eigentijdse programmering met prachtige latijn-Amerikaanse melodieën, een combinatie die je normaal niet op een orgel verwacht.

De ruim 190 bezoekers van diverse orgelkringen uit heel Limburg,, samen met het Weerter publiek, waren vrijdagavond getuige van een uniek en spectaculair concert dat onder de titel “Battle of the Organs” werd “uitgevochten” tussen het grote Vermeulen-orgel van het Franciscus Huis Weert en de veel kleinere bandoneon. De organist van de Grote Kerk te Breda, Aart Bergwerff en de Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla presenteerden zich als echte meesters op hun instrument en het was voor het publiek een genot om, samen met de sprankelende muziek, de uitvoerenden aan het werk te zien op het grote beeldscherm.

De orgelkring Franciscus Huis Weert kan met dit evenement terugzien op een geslaagd jubileumconcert dat, getuige de vele positieve reacties, voor herhaling vatbaar is. Dat kan al op korte termijn, want op vrijdagavond 12 juli a.s. bespeelt de Rotterdamse Stadsorganist Geert Bierling  het orgel van het Franciscus Huis met een uitvoering van “De Vier Jaargetijden” van de Italiaanse componist Vivaldi. Het orgelspel wordt ook dan weer ondersteund door beelden van de organist en bijpassende filmtrailers.

Iedereen is van harte welkom, toegang zoals altijd: vrije gave

Lees meer op de website van franciscushuis.nl 


Stichting Orgelkring Franciscus Huis Weert neemt deel aan de Open Orgeldag 2024 op 13 juli 2024

De jaarlijkse ‘Open Orgeldag’ wordt op provinciaal niveau georganiseerd en gecoördineerd door onze koepelorganisatie SOL (www.secretaris@stichtng-sol.nl).
Het evenement, waarvoor zich deelnemers uit het hele land kunnen inschrijven wordt gehouden op zaterdag 13 juli a.s.
14 Limburgse kerken c.q. orgelkringen hebben hun orgel voor dit evenement beschikbaar gesteld, waarvan 4 in onze regio t.w. Nederweert-Panningen-Roggel en Franciscus Huis Weert.
De organisten, zowel professioneel als amateur, krijgen ongeveer drie kwartier de gelegenheid om eens op een ander orgel te spelen, waarbij organisten uit Noord-Nederland vooral komen genieten van het verschil in klankkleur en registratie van onze Zuidelijke orgelrijkdom.
Door de SOL wordt voor de deelnemers, die vaak meer dan een orgel bespelen, een route- en tijdschema vastgesteld.
Publiek dat wil komen luisteren is van harte welkom.
Omdat de inschrijving nog niet is voltooid zijnde tijdstippen nu nog niet bekend, maar deze worden z.s.m. op deze website bekendgemaakt.


Openingsconcert SOL 7 juni 2024 vanaf 20.00u; entree vrije gave

Dit concert op vrijdag 7 juni 2024 staat helemaal in het teken van ‘vernieuwing’ waarbij door de uitvoerenden getracht wordt zowel oude- als nieuwe muziek op een voor iedereen aantrekkelijke manier uit te voeren. De Argentijnse tangomuziek zal, gezien de bandonéon, tijdens dit concert met enige regelmaat terugkomen. De organist op deze avond is Aart Bergwerff, organist van de Grote Kerk in Breda en hoofddocent orgel aan het conservatorium Codarts te Rotterdam. De bandonéon wordt bespeeld door Santiago Cimadevilla, een Argentijnse bandoneonspeler van wereldformaat. Iedereen is om 20.00u van harte welkom bij het Franciscus Huis Weert (Biest 43a). Entree: vrije gave.

Klik op de volgende link voor de flyer en het programma: Flyer SOL franciscushuis 7 juni

Wilt u meer lezen? Klik dan op de volgende link om de folder te lezen met meer (achter)informatie: Folder Franciscushuis 07-06-2024

Santiago Cimadevilla

 

 

Aart Bergwerff

 


Orgelkring Franciscus Huis Weert timmert weer flink aan de weg

Op de algemene vergadering van de Stichting Orgelvrienden Limburg SOL op zaterdag 14 oktober werd besloten dat het openingsconcert 2024 van het Limburgs Orgelfestival 2024 in Weert zal plaatsvinden.
Dit festival wordt sinds 1991 jaarlijks gehouden en is elk jaar goed voor ruim 80 prachtige concerten door de gehele provincie. Ze worden stuk voor stuk allemaal georganiseerd door een van de ruim 35 orgelkringen die zelfstandig onder de koepel van de Limburgse SOL-federatie opereren. Voor volgend jaar is de festivalperiode vastgesteld van 7 juni t/m 14 juli 2024. Het bestuur van de Orgelkring Franciscus Huis Weert is meestal vroegtijdig bezig met de programmering van concerten, zo ook nu weer voor 2024.
Voorlopig zijn twee concerten vastgesteld waarvan onderstaand de inhoud. Zoals u van ons gewend bent is de programmering van deze concerten goed toegankelijk en daarbij laagdrempelig want de entree bestaat uit een door uzelf te bepalen vrije gave.

Vrijdagavond 7 juni 2024 om 20.00 uur: Orgel-Bandonéon concert “Battle of the Organs”
Dit concert staat helemaal in het teken van “vernieuwing” waarbij door de uitvoerenden getracht wordt zowel oude- als nieuwe muziek op een voor iedereen aantrekkelijke manier uit te voeren.

De Argentijnse tangomuziek zal, gezien de bandonéon, tijdens dit concert met enige regelmaat terugkomen. De organist op deze avond is Aart Bergwerff, organist van de Grote Kerk in Breda en hoofddocent orgel aan het conservatorium Codarts te Rotterdam. De bandonéon wordt bespeeld door Santiago Cimadevilla , een Argentijnse bandoneonspeler van wereldformaat.

Vrijdagavond 12 juli 2024 om 20.00 uur: Orgelconcert door Gert van Hoef uit Barneveld.
De programmering van dit concert is eveneens vernieuwend van opzet. Gert van Hoef is een van de jongste concertorganisten van Nederland en heeft ondanks zijn leeftijd al een heleboel, zowel nationale- als internationale ervaring, opgebouwd. YouTube staat vol met filmpjes met zijn uitvoeringen. Zowel klassiek, modern als improvisatiewerk. We verwachten dat ook dit concert in Weert hoge ogen gaat gooien.


Orgelkring Franciscus Huis Weert nodigt u uit voor een concert met klassieke en nieuwe avontuurlijke werken voor orgel en cello op 15 september a.s. om 20:00; entree vrije gave

Aart Bergwerf, organist van de Grote kerk te Breda, bespeelt dan het grote Vermeulen-orgel van het Franciscus Huis Weert.

Hij krijgt hierbij assistentie van de befaamde Nederlandse cellist Joachim Eijlander. Ze hebben voor u een mooi en goed toegankelijk programma samengesteld van  zowel klassieke als moderne muziek.

Voorafgaand zal door de organist een toelichting worden gegeven met betrekking tot de uit te voeren werken.

Gae zeetj genuedj!

Orgelkring Franciscus Huis WeertWeertdegekste.nl publiceert nieuwsbericht:
Orgel en trompet ontmoeten elkaar in Franciscus Huis

In het Franciscus Huis in Weert gaat op vrijdag 11 augustus a.s. een bijzondere ontmoeting plaatsvinden tussen het orgel en de trompet. Vanaf 20.00 uur zullen organist Theo Hes en trompettist/arrangeur Jacq Sanders uit de twee instrumenten klassieke muziek van Bach tot film- en musical-muziek van Rogier van Otterloo laten klinken. Nieuwswebsite weertdegekste.nl heeft dit unieke concert aangeprezen als een niet te missen evenement in hun lijst met uitgaanstips op de website. Wil je het zeker niet missen? Stuur dan een mailtje naar info@franciscushuisweert.nl.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen Nieuwe voorzitter Orgelkring Franciscus Huis Weert (Orgelkring FHW)

Franciscus Huis Weert, Juli 2023

Thijs Hendrix is de nieuwe voorzitter van Orgelkring FHW per 1 juli 2023, waarbij hij in de voetsporen treedt van Jan Coumans. Henk Sieben is de Secretaris/Penningmeester. Onder de bezielende leiding van Jan Coumans, in samenwerking met verdere bestuursleden en vele vrijwilligers, is de Orgelkring FHW gegroeid naar een topniveau in Nederland. Wij zijn Jan zeer veel dank verschuldigd voor zijn waardevolle bijdrage aan de groei en bloei van onze Orgelkring FHW. Als nieuwe voorzitter wil Thijs Hendrix zich inzetten om deze groei en bloei verder voort te zetten. Hierna volgt de eerste bijdrage van Thijs Hendrix als nieuwe voorzitter, middels een artikel wil hij aandacht vragen voor het orgel en orgelmuziek/kunst en de visie van het bestuur: hoe willen we in de toekomst het orgel promoten?

Het Orgel: Meer dan Muziek, een Levend Erfgoed
Het orgel, de ‘Koning der Instrumenten’, speelt een cruciale rol in het muzikale landschap van Nederland en ver daarbuiten. Van middeleeuwse kerken tot hedendaagse concertzalen, het rijke, resonante geluid van het orgel heeft eeuwenlang mensen van alle leeftijden en achtergronden ontroerd. Ondanks zijn historische en artistieke belang, lijkt de orgelmuziek soms vergeten te worden in het hedendaagse muziekleven. Het wordt tijd om de schijnwerpers opnieuw op dit majestueuze instrument te richten.

Het belang van het orgel en orgelmuziek.
Het orgel is meer dan een muziekinstrument; het is een symbool van culturele rijkdom en erfgoed. De organologie – de wetenschap die de geschiedenis en de technologie van het orgel bestudeert – onthult een samenspel van kunst, wetenschap, ambacht en geschiedenis. Door zijn veelzijdigheid kan het orgel een breed scala aan muzikale stijlen en stemmingen vertolken, van de ingetogen contrapuntische lijnen van Bach tot de expansieve symfonieën van Widor. Het aantrekkelijke van orgelmuziek schuilt niet alleen in de rijkdom van zijn repertoire, maar ook in de complexiteit van zijn uitvoering. Een orgelspeler moet een delicate evenwichtsoefening uitvoeren tussen techniek, interpretatie en de unieke kenmerken van elk orgel. In die zin is elke orgeluitvoering een unieke gebeurtenis.

Het orgel in de 21e eeuw: nieuwe benaderingen, nieuw publiek
Om een breder publiek aan te spreken en de interesse in orgelmuziek te vergroten, kunnen we experimenteren met diverse benaderingen:

Interdisciplinaire uitvoeringen

De combinatie van orgelmuziek met andere kunstvormen kan nieuwe luisterervaringen creëren. Denk aan het samenbrengen van orgel en trompetten, blaasinstrumenten, percussie, en zelfs dans of visuele kunst. Waarom geen orgelconcert met breakdance of een tango-avond met orgelbegeleiding?

Verschillende muzikale stijlen
Het orgel hoeft niet beperkt te blijven tot klassieke muziek. Laten we het orgel betrekken bij jazz, pop, wereldmuziek, of zelfs salsa en elektronische muziek.

Interactieve concerten
Orgelconcerten kunnen interactief worden gemaakt door middel van workshops, ‘meet the artist’ sessies of het gebruik van technologieën zoals virtual reality of augmented reality.

Nederland heeft veel getalenteerde organisten voortgebracht. Deze organisten vertegenwoordigen de veelzijdigheid en diepte van de Nederlandse orgeltraditie, van de barokke pracht van Bach tot de experimentele klanken van de hedendaagse muziek. De komende jaren hopen we bekende orgelspelers in Nederland te verwelkomen bij Orgelkring FHW.