Nieuws

Orgelkring Franciscus Huis Weert nodigt u uit voor een concert met klassieke en nieuwe avontuurlijke werken voor orgel en cello op 15 september a.s. om 20:00; entree vrije gave

Aart Bergwerf, organist van de Grote kerk te Breda, bespeelt dan het grote Vermeulen-orgel van het Franciscus Huis Weert.

Hij krijgt hierbij assistentie van de befaamde Nederlandse cellist Joachim Eijlander. Ze hebben voor u een mooi en goed toegankelijk programma samengesteld van  zowel klassieke als moderne muziek.

Voorafgaand zal door de organist een toelichting worden gegeven met betrekking tot de uit te voeren werken.

Gae zeetj genuedj!

Orgelkring Franciscus Huis WeertWeertdegekste.nl publiceert nieuwsbericht:
Orgel en trompet ontmoeten elkaar in Franciscus Huis

In het Franciscus Huis in Weert gaat op vrijdag 11 augustus a.s. een bijzondere ontmoeting plaatsvinden tussen het orgel en de trompet. Vanaf 20.00 uur zullen organist Theo Hes en trompettist/arrangeur Jacq Sanders uit de twee instrumenten klassieke muziek van Bach tot film- en musical-muziek van Rogier van Otterloo laten klinken. Nieuwswebsite weertdegekste.nl heeft dit unieke concert aangeprezen als een niet te missen evenement in hun lijst met uitgaanstips op de website. Wil je het zeker niet missen? Stuur dan een mailtje naar info@franciscushuisweert.nl.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen Nieuwe voorzitter Orgelkring Franciscus Huis Weert (Orgekring FHW)

Franciscus Huis Weert, Juli 2023

Thijs Hendrix is de nieuwe voorzitter van Orgelkring FHW per 1 juli 2023, waarbij hij in de voetsporen treedt van Jan Coumans. Henk Sieben is de Secretaris/Penningmeester. Onder de bezielende leiding van Jan Coumans, in samenwerking met verdere bestuursleden en vele vrijwilligers, is de Orgelkring FHW gegroeid naar een topniveau in Nederland. Wij zijn Jan zeer veel dank verschuldigd voor zijn waardevolle bijdrage aan de groei en bloei van onze Orgelkring FHW. Als nieuwe voorzitter wil Thijs Hendrix zich inzetten om deze groei en bloei verder voort te zetten. Hierna volgt de eerste bijdrage van Thijs Hendrix als nieuwe voorzitter, middels een artikel wil hij aandacht vragen voor het orgel en orgelmuziek/kunst en de visie van het bestuur: hoe willen we in de toekomst het orgel promoten?

Het Orgel: Meer dan Muziek, een Levend Erfgoed
Het orgel, de ‘Koning der Instrumenten’, speelt een cruciale rol in het muzikale landschap van Nederland en ver daarbuiten. Van middeleeuwse kerken tot hedendaagse concertzalen, het rijke, resonante geluid van het orgel heeft eeuwenlang mensen van alle leeftijden en achtergronden ontroerd. Ondanks zijn historische en artistieke belang, lijkt de orgelmuziek soms vergeten te worden in het hedendaagse muziekleven. Het wordt tijd om de schijnwerpers opnieuw op dit majestueuze instrument te richten.

Het belang van het orgel en orgelmuziek.
Het orgel is meer dan een muziekinstrument; het is een symbool van culturele rijkdom en erfgoed. De organologie – de wetenschap die de geschiedenis en de technologie van het orgel bestudeert – onthult een samenspel van kunst, wetenschap, ambacht en geschiedenis. Door zijn veelzijdigheid kan het orgel een breed scala aan muzikale stijlen en stemmingen vertolken, van de ingetogen contrapuntische lijnen van Bach tot de expansieve symfonieën van Widor. Het aantrekkelijke van orgelmuziek schuilt niet alleen in de rijkdom van zijn repertoire, maar ook in de complexiteit van zijn uitvoering. Een orgelspeler moet een delicate evenwichtsoefening uitvoeren tussen techniek, interpretatie en de unieke kenmerken van elk orgel. In die zin is elke orgeluitvoering een unieke gebeurtenis.

Het orgel in de 21e eeuw: nieuwe benaderingen, nieuw publiek
Om een breder publiek aan te spreken en de interesse in orgelmuziek te vergroten, kunnen we experimenteren met diverse benaderingen:

Interdisciplinaire uitvoeringen

De combinatie van orgelmuziek met andere kunstvormen kan nieuwe luisterervaringen creëren. Denk aan het samenbrengen van orgel en trompetten, blaasinstrumenten, percussie, en zelfs dans of visuele kunst. Waarom geen orgelconcert met breakdance of een tango-avond met orgelbegeleiding?

Verschillende muzikale stijlen
Het orgel hoeft niet beperkt te blijven tot klassieke muziek. Laten we het orgel betrekken bij jazz, pop, wereldmuziek, of zelfs salsa en elektronische muziek.

Interactieve concerten
Orgelconcerten kunnen interactief worden gemaakt door middel van workshops, ‘meet the artist’ sessies of het gebruik van technologieën zoals virtual reality of augmented reality.

Nederland heeft veel getalenteerde organisten voortgebracht. Deze organisten vertegenwoordigen de veelzijdigheid en diepte van de Nederlandse orgeltraditie, van de barokke pracht van Bach tot de experimentele klanken van de hedendaagse muziek. De komende jaren hopen we bekende orgelspelers in Nederland te verwelkomen bij Orgelkring FHW.