2018

Orgel & Film, zaterdag 30 juni 2018, 20:00 uur

De jaren 1920-1930 in het Franciscus Huis Weert

Buster Keaton in ‘stomme’ film ‘The General’ (1926, USA)
Gijs van Schoonhoven met improviserende begeleiding op het orgel.
Voorprogramma met Salonorkest (start 19:30 uur)

Een muzikale avond met Orgel & Film, waarbij getracht wordt de sfeer van de ‘Roaring Twenties’ te doen herleven. Een tijd waarin de film alleen nog bestond uit bewegende beelden en nog niet voorzien was van geluid en muziek. In theaters en bioscopen werd deze zwijgende film van muziek voorzien door een orkest, piano of ….. een orgel. De grotere theaters beschikten toen over een eigen huisorkest en/of een theaterorgel. Vaak was dat een Wurlitzer orgel met vele extra geluidseffecten, een type orgel dat speciaal voor dit doel was ontworpen. Op deze avond geen Wurlitzer orgel, maar het ‘huisorgel’ van het Franciscus Huis. Helaas zonder al die toeters en bellen, maar gelukkig wel met bespeler Gijs van Schoonhoven, een organist die zich o.a. heeft toegelegd op de kunst van het improviserend begeleiden van zwijgende films.

De film die vertoond zal worden is “The General” (1926, USA)

Regie: Clyde Bruckman & Buster Keaton
Hoofdrollen: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender

Dit meesterwerk van de ‘slapstick’ duurt ca. 70 minuten.

In het voorprogramma zal een salonorkest spelen om het publiek alvast in de juiste sfeer te brengen. Een explicateur zal een korte toelichting op de film geven, zoals dat destijds ook gebruikelijk was.


TOEGANGSKAARTEN

Kunt u bestellen door per kaart € 7,50 (volwassene) en € 4,00 (kind t/m 12 jaar) over te maken op bankrekening NL51 INGB 0002288496 t.n.v. Marie-José Damhuis, o.v.v. uw naam, adres, emailadres en aantal volwassenen en kinderen.

Ook kunt u bellen naar 0495-520564

Of mailen naar mjdamhuis@home.nl

Of kopen aan de kassa voorafgaand aan het concert.


ORGANIST GIJS VAN SCHOONHOVEN, Enschede

Hij studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Zijn docenten waren onder meer Bert Matter en Wim Kloppenburg. Hij is stadsorganist van Enschede en was als docent orgel en kerkmuziek verbonden aan het ArtEZ-Conservatorium te Enschede. Daarnaast is hij kerkmusicus van het Medisch Spectrum Twente. In de loop der jaren heeft hij zijn medewerking verleend aan verschillende cd’s, radio- en televisieopnamen. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van diverse bundels met koraalvoorspelen bij het ‘Liedboek voor de Kerken’. Hij gaf workshops aan de conservatoria te Riga, Weimar, Sofia, Birmingham, Wroclaw en Łodz. Hij heeft zich gespecialiseerd in het improviserend begeleiden van geluidloze films uit het begin van de 20e eeuw. Verder heeft hij een levendige concertpraktijk.


SALONORKEST “Oh, La La”

Lara Meuleman – viool
Leon van Wijk – accordeon
Charles Coppens – contrabas

Het salonorkest bestaat uit drie professionele musici, die werkzaam zijn in zowel de klassieke als de lichte muziek. Lara Meuleman speelt al viool vanaf haar zesde jaar, en naast haar conservatoriumopleiding heeft ze ook nog een opleiding als verpleegster afgerond. Zij is afkomstig uit Bergschenhoek, maar zij verhuisde naar Limburg toen ze in het Johann Strauss Orkest van André Rieu ging spelen. Bij dat orkest leerde zij haar man Leon van Wijk kennen. Leon is een muzikale alles-kunner, die naast het bespelen van de bastrombone en accordeon – in het orkest van André Rieu- ook nog een uitstekend drummer en pianist is. Charles Coppens uit Venlo bespeelt de contrabas en basgitaar en hij vertoeft graag in de sferen van de jazz muziek.

Behalve met het Johann Strauss Orkest verzorgt ieder van hen regelmatig muzikale optredens met anderen, zoals o.a. de Limburgse formatie ‘Schintaler’, de Rock ’n Roll zanger René Shuman, de Venlose dialectband ‘de Drekskaters’ en met diverse fanfares en harmonieën. Vanwege al deze muzikale activiteiten is er niet altijd voldoende ruimte om als trio op te kunnen treden. Maar àls het ingepland kan worden, dan vinden zij het heerlijk om samen te musiceren bij bijzondere gelegenheden. Het repertoire varieert dan van bekende lichte liederen, vrolijke walsen tot romantische Franse chansons. Bij deze Orgel & Film voorstelling zullen zij ons in het voorprogramma vermaken met muziek uit de ‘Roaring Twenties’, passend bij de gekozen film uit diezelfde periode.